فردای اقتصاد: هزینه زندگی در اکثر کشورهای جهان در حال افزایش است. بر اساس آخرین نظرسنجی جهانی هزینه زندگی که از طرف واحد اطلاعات اکونومیست (eiu) صورت گرفته، قیمت کالا و خدمات در شهرهای بزرگ در سراسر جهان طی سال گذشته به طور متوسط ۸.۱٪ بر حسب ارز محلی افزایش یافته است. جنگ ولادیمیر پوتین علیه اوکراین را میتوان یکی از دلایل اصلی آن دانست. قیمت انرژی از سال گذشته تاکنون به طور متوسط در اروپای غربی ۲۹ درصد و در سطح جهان ۱۱ درصد افزایش یافته است که علاوه بر رشد تقاضای جهانی، حمله روسیه به اوکراین در فوریه سال ۲۰۲۲ آن را تشدید کرد. هزینه غذا و خوراکی نیز به همین دلیل افزایش داشته است زیرا هر دو کشور تولیدکنندگان مهم غلات، دانههای روغنی و کود هستند و به واسطه آن، قیمتهای جهانی غذا اکنون با سریعترین نرخ خود در قرن حاضر در حال افزایش است. تأثیر محدودیتهای کووید-۱۹ چین بر زنجیرههای تأمین جهانی نیز عامل دیگری برای این موضوع بود. به طور کلی این نظرسنجی که قیمت بیش از ۲۰۰ محصول و خدمات را در بیش از ۱۷۰ شهر مقایسه میکند، نشان میدهد که هزینههای زندگی با سریعترین سرعت طی ۲۰ سال گذشته در حال افزایش است. در جدول زیر، گرانترین و ارزانترین شهرهای دنیا نمایش داده شده است.
گرانترین شهرهای جهان کدامند؟
سنگاپور که از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹ هر سال در رتبه اول قرار گرفته بود، بار دیگر در سال ۲۰۲۲ گرانترین شهر جهان شناخته شد، اگرچه این رتبه را با نیویورک، به اشتراک می گذارد (در سال ۲۰۲۱ شهر پاریس و در سال ۲۰۲۲ شهر تلآویو رتبه اول را از آن خود کرده بودند). در بین کشورهای مختلف، آمریکا بیشترین تعداد شهرهای گرانقیمت را در این لیست دارد. شش شهر از ده شهر برتر در رتبهبندی، از جمله آتلانتا و بوستون، در این کشور قرار دارند. بزرگترین کوهنوردان این لیست اما در روسیه هستند. سن پترزبورگ با ۷۰ پله صعود نسبت به سال ۲۰۲۱، به رده ۷۳ رسیده و مسکو با ۸۸ پله صعود خود را به رده ۳۷ رسانده است. تحریمهای غرب علیه مسکو پس از حمله روسیه به اوکراین قیمتها را در این کشور افزایش داده و بر اساس این نظرسنجی، تورم در مسکو اکنون ۱۷.۱ درصد (سالانه) بوده و تورم در سنت پترزبورگ به ۱۹.۴ درصد افزایش یافته است. با این حال اما تعداد کمی از شهرهای روسیه به اندازه کافی امن بودند که بتوان مورد بررسی قرار بگیرند.
در اوایل سال جاری، خبرنگاران نتوانستند به دلیل جنگ از شهر کیف برای جمع آوری اطلاعات قیمت بازدید کنند و به همین دلیل، پایتخت اوکراین در شاخص ۲۰۲۲ وجود ندارد. کاراکاس، پایتخت ونزوئلا، نیز برای جلوگیری از تحریف رتبهبندی حذف شد، اگرچه افزایش شاخص قیمت مصرفکننده سالانه ۱۳۲ درصدی آن، بهبودی نسبت به تورم بیش از ۲۵۰۰۰ درصدی سال ۲۰۱۹ را نشان میدهد.
سقوط تهران به قعر ردهبندی
اگر به انتهای این لیست یعنی ارزانترین شهرهای دنیا در سال ۲۰۲۲ نگاهی بیاندازیم، حضور تهران در رتبه ۱۷۰ (رتبه سوم در بین ارزانترین شهرها) بسیار خودنمایی میکند. شاید نکتهای که در این میان ممکن است اشتباه برداشت شود، نحوه محاسبه رتبه شهرها در این دستهبندی است. در این لیست میزان گرانی و ارزانی شهرها براساس قیمت دلار محاسبه میشود و حضور تهران در رتبههای انتهایی این لیست به دلیل افزایش شدید نرخ دلار طی ماههای گذشته و تورم نزدیک به ۵۰ درصدی طی یکسال گذشته بوده است که ارزش ریال در برابر دلار را بسیار کاهش داد و باعث شد پایتخت ایران به عنوان سومین شهر ارزان جهان از منظر دلاری قرار بگیرد.
حرکت جهان به سمت ارزانی؟
با این حال اکونومیست اعتقاد دارد که خبرهای خوبی میتواند در راه باشد. با کاهش تقاضا و کاهش هزینه حمل و نقل، مشکلات زنجیره تامین کمتر از گذشته شده است. شاخص جهانی کانتینر Drewry که قیمت کانتینرهای ۴۰ فوتی را در مسیرهای اصلی کشتیرانی اندازهگیری میکند، نسبت به سال قبل ۷۴ درصد کاهش یافته است. Eiu پیشبینی میکند که قیمت کالاها برای انرژی، غذا و فلزات در سال ۲۰۲۳ کاهش خواهد یافت. به طور کلی، پیشبینی eiu برای سال ۲۰۲۳ این است که تورم جهانی قیمت مصرف کننده از میانگین ۹.۴ درصد در سال جاری به ۶.۵ درصد کاهش خواهد یافت. اگرچه این میزان هنوز بالاست، اما میتواند در سال جدید برای خانوارهایی که درگیر مشکل هستند، تسکین باشد.
تبادل نظر